The Max Meser Group

@Tomas

Koop je tickets nu!

Biografie

Muziek

‘Free’ en ‘Dull & Bored (Bamboo)’ zijn de eerste twee singles van The Max Meser Group. De naamgever van de band zegt dat ze wat meer ‘carefree’ zijn geworden. Deze singles zijn een vooruitblik op wat ons nog te wachten staat.

Jawel, we lezen het goed: The Max Meser Group staat er. Ineens zien we het woordje ‘Group’ achter de naam van Max Meser. Hoe cool is dat? Je denkt meteen aan pop iconen Spencer Davis Group, Groep 1850 of Patti Smith Group. Die toevoeging van dat ene woordje verleent zanger en band een bepaald soort verhevenheid als een officieel keurmerk. Het betekent een nieuwe start voor de Catalaanse Nederlander. ‘Ik ben niet de enige in de band,’ verklaart Meser. ‘Ik ben nog steeds de bandleider, ik schrijf nog steeds de meeste songs, maar we doen het samen.’ Die doorstart gaat gepaard met een nieuwe line-up en de in eigen beheer uitgebrachte nieuwe single Free, die een iets agressievere toon, richting garagerock markeert. Nieuwe bassist Ben Chapman zorgt ervoor dat de harmonievocalen, die altijd zo kenmerkend zijn geweest voor Max Mesers sound, behouden zijn gebleven in de ververste bandsamenstelling.

In geen tijd had Max Meser zijn naam gevestigd bij zijn terugkeer vanuit Barcelona in zijn tweede vaderland Nederland. Behalve met twee heel sterke albums – Change (2016) en het door Andy Crofts (Paul Weller) geproduceerde Pictures (2017) – trok Meser op bijzondere wijze de aandacht van de media. Zo was er een breed in Het Parool uitgemeten singlepresentatie in een bekende hoerenkast te Mokum en het daar fel mee contrasterende optreden als ervaringsdeskundige over het Catalaanse onafhankelijkheidsstreven aan tafel bij DWDD. Interessante voorprogramma’s van Paul Weller en Jake Bugg volgden er in Nederland, plus een Europese tour met The Strypes. Ook werd er opgetreden op hoog aangeschreven internationale festivals als South By South West (SXSW) in Austin, Texas en BIME in Spanje. Met Max waren de mogelijkheden maximaal. Dat is nog steeds zo. De eerste single Free klinkt namelijk als een frisse wind, de verlangde positieve noot in een wereld vol pessimisme en cynisme. Free is er voor de optimisten onder ons. Single nummer 2 Dull & Bored (Bamboo) trekt die lijn nog wat verder door.

De doorstart van de band met de uitgebreide naam, markeert een nieuw beginpunt. ‘Onze muziek is iets agressiever geworden maar de teksten geven iets meer ruimte voor humor,’ stelt Max vast. ‘We zijn wat meer carefree geworden. Free gaat over je op een heel energieke wijze vrij te voelen.’ Die levenslustigheid spat er vanaf.

De video voor Free is een speciaal geval. ‘Die is gemaakt in one take,’ verklaart Max. “Dat was een idee van mijn broer Georgi, die ook de regisseur van de clip was.’ Deze zes jaar oudere broer is inmiddels ook naar Amsterdam verkast en heeft zelfs Max z’n oude baantje achter de bar in de Casa Rosso overgenomen. In de video zien we een ‘vrije jongen’ die even ferm als hij de kroeg in komt gewandeld er weer wordt uitgezet om andermaal op straat te belanden. De band die we in de uitgaansgelegenheid zien spelen is uiteraard The Max Meser Group. Wie anders?

De singles behoren tot de nieuwe tracks opgenomen met producer Henk Jonkers (Fatal Flowers, Hallo Venray, zZz), een specialist in dit soort werk. Eind 2018 is het nieuwe werk al voor een eerste keer losgelaten op het vaste thuispubliek, maar nu ook in Spanje. Max kijkt met veel plezier terug op zijn Spaanse shows, vooral het Purple Weekend in Leon, vanwege het enthousiaste publiek daar. ‘Ze nemen het daar nog niet zo voor lief als in Nederland. Ze zingen alles mee. Het betekent nog heel veel voor de mensen daar, omdat ze het niet dagelijks krijgen. En dat merk je op het podium.’ De Europese tour in het voorprogramma van de Ierse geestverwanten van The Strypes heeft zijn ogen geopend. ‘Er is nog zoveel te bereiken voor ons.’ Het begint eigenlijk nu pas.

Heb je er al zin in? Haal je tickets nu!

    [recaptcha]

     

     

    Stukafest wordt mede mogelijk gemaakt door