Radboud Reflects: BoJack Horseman

@Het Melkhuis (room 2)

Koop je tickets nu!

Biografie

DebatLezing

BoJack Horseman – depressief paard als culturele innovatie?
Wat is er gebeurd met onze tekenfilmhelden? Vroeger waren het vrolijke, levenswaardige helden met superkrachten die het kwaad overwonnen en elke aflevering min of meer hetzelfde avontuur beleefden. Maar nu zijn het destructieve karakters met persoonlijke problemen, die je na een aflevering met nog meer vragen achterlaten dan je al had. Kom luisteren naar een scherpe cultuuranalyse van filosoof Simon Gusman.

Bojack Horseman
BoJack Horseman, uit de gelijknamige serie, is een depressief paard. Een ‘washed up actor’ die teert op één succes uit zijn verleden en iedereen om hem heen tegen zich in het harnas jaagt. Wat gebeurt hier? Aan de hand van fragmenten uit BoJack Horseman vertelt Simon Gusman hoe moderne series ons niet meer de traditionele avonturen voorspiegelen.

Avonturen bestaan niet, zo claimt Simon, en hedendaagse popular culture lijkt die boodschap te erkennen. BoJack gaat nergens heen. Hij zit vast in zijn patroon en aan het eind van elke aflevering geldt ‘everything is worse now’. Zijn leven kent geen diepere betekenis, het publiek eindigt met lege handen.

Niet vermaak, maar herkenning?
Betekent dit dat ook de functie van deze culturele uitingen verandert? Niet langer plat vermaak bieden maar herkenning? Wat willen de makers van deze series eigenlijk bereiken, en waarom spreken ze zoveel mensen aan?

Schuif aan en denk verder over je tekenfilmhelden.

De voertaal is Engels.

Over de spreker
Simon Gusman is docent Visual Culture aan de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek naar het zelfbegrip in de filosofie van Jean-Paul Sartre. Samen met Arjen Kleinherenbrink schreef hij Avonturen bestaan niet (2018).

  • location

  • Het Melkhuis (room 2)
  • Groesbeekseweg 147
  • Nijmegen

Heb je er al zin in? Haal je tickets nu!

 

 

Stukafest wordt mede mogelijk gemaakt door